De nazomer suddert nog even door. De herfst staat al voor de deur. En eigenlijk wil je het allebei…
Dit gerecht is een geweldige overgang tussen de twee seizoenen. Je proeft de elementen van de zomervakantie: fris, licht, subtiel. En tegelijkertijd ruik je de intense geuren die je naar het najaar doen verlangen. Want hé, de herfst heeft ook zo haar charmes, nietwaar?
Gebraden kwartel met Mediterraanse rijst
Een nazomers gerecht met kwartel
Ingrediënten
De kwartels
- 2 kwartels Label Rouge
- 2 el roomboter
De rub
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook geperst
- 2 tl zout
- 1 mespunt piment d' Espelette
- 2 tl Wagenaar kipgrilkruiden
- 2 tl ras-el-hanout
De Mediterraanse rijst
- 150 gram basmatirijst
- 1 scheutje olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 4 dadels ontpit en fijngehakt
- 30 gram amandelen gehakt
- 25 gram rozijnen
- 2 tl ras-el-hanout
- 200 ml kipbouillon van Wagenaar
- 75 ml sinaasappelsap
- 1 el sinaasappelrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng alle ingrediënten van de rub in een kommetje
- Leg de kwartels op een snijplank met de borst naar beneden
- Knip de ruggen doormidden, vouw de kwartels open en druk plat
- Leg een el roomboter op iedere kwartel
- Leg ze op bakpapier in een ovenschaal en bak ze in 25 minuten gaar
- Wikkel in aluminiumfolie en hou warm
De rijst
- Fruit ondertussen de uit met knoflook in olie in 2 minuten glazig in een hapjespan of wok.
- Voeg de rijst en alle andere ingrediënten toe behalve de kipbouillon, sinaasappelsap- en rasp en bak 2 minuten
- Giet de kipbouillon en sinaasappelsap erop, schep door en kook de rijst in 15 minuten gaar op matig vuur.
- Giet het het bakvocht uit de ovenschaal op de rijst en schep het met de sinaasappelrasp erdoorheen
Notities
Dit gerecht is een perfecte overgang van het ene seizoen naar het volgende. De warme intense smaken en geuren doen je verlangen naar het najaar maar houden tegelijkertijd het zomerse vakantiegevoel nog even vast.
Geef er een frisse salade met witlof, grapefruit, feta en yoghurtdressing bij voor het mediterraanse tintje. En vergeet de Siciliaanse rosé niet, hè. Die past perfect bij het gerecht.
Eet lekker!