Traiteur Wagenaar & Poelier

Gevulde kalkoen uit de oven

Denk je aan Thanksgiving, dan denk je aan Turkey. Maar ook met de kerst is een gevulde kalkoen uit de oven een pronkstuk op de feesttafel! Voor zo’n heerlijke, gebraden kalkoen is altijd wel een feestmoment te bedenken. En weet je dat het bereiden van dit gevogeltegerecht helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Wij helpen […]

Denk je aan Thanksgiving, dan denk je aan Turkey. Maar ook met de kerst is een gevulde kalkoen uit de oven een pronkstuk op de feesttafel!

Voor zo’n heerlijke, gebraden kalkoen is altijd wel een feestmoment te bedenken. En weet je dat het bereiden van dit gevogeltegerecht helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Wij helpen je, met dit eenvoudige recept. Echt, je bent een kalkoenkanjer!

Gevulde kalkoen uit de oven

Een makkelijk te maken feestkalkoen
Gang feestgerecht, glutenvrij, hoofdgerecht gevogelte
Keuken Amerikaans, Klassiek
Porties 4

Ingrediënten
  

Voor de kalkoen

  • 1 kalkoen circa 3 kg
  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • peper en zout naar smaak
  • 2 tenen knoflook gehakt
  • 2 tl herbs de provençe gedroogd
  • rasp van 1 citroen

voor de vulling

  • 200 gr kipgehakt
  • 100 gr tutti frutti grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bladpeterselie gehakt
  • 100 ml wijn
  • sap van 1 citroen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng alle ingrediënten van de vulling en vul de kalkoen
  • Meng de roomboter, knoflook peper, zout, kruiden en citroenrasp en wrijf de kalkoen hiermee in
  • Schuif de kalkoen in een braadslee in de oven en bak 20 minuten op 200 graden. Zet de oven na 20 minuten op 125-130 graden.
  • Bak de kalkoen 1,5 uur, check dan de kerntemperatuur. Dek de kalkoen af met alufolie. Bak nog 1 uur en check weer de kerntemperatuur. Bestrijk de kalkoen tussendoor regelmatig met het bakvocht en de vleessappen uit de braadslee. Check nogmaals de kerntemperatuur, deze moet 75 graden zijn, dan is de kalkoen helemaal gaar.
  • Wil je helemaal zeker zijn dat je pronkstuk goed gaar is, prik dan met een sateprikker in het dikste gedeelte van de kalkoen en kijk of er helder, doorzichtig vocht uitkomt.
  • Laat de kalkoen, afgedekt met alufolie, nog 15 minuten rusten op een warme plek in de keuken, voordat je hem in zijn geheel opdient.

Notities

Oh My turkey! Wat een kadootje, deze kalkoen uit de oven. Geef er cranberrysaus en stoofpeertjes van Wagenaar bij, en een klassieke aardappelpuree, of traybake aardappeltjes. En schenk een heerlijk glas rode Côte du Rhône bij uit de wijnkelder van Wagenaar in. Voor jezelf! Omdat je zo’n goede chef bent. En voor je gasten natuurlijk 😉
Let the party begin! Happy Thanksgiving of welk feestje dan ook!
Trefwoord feestgerecht, gevuld, kalkoen
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Winkelwagen Sluit