Hoe gezellig is het om met Pasen aan een grote tafel te zitten met de familie?
Een groot stuk lamsgebraad, een roast is dan écht op zijn plaats. Met lekker veel groenten (uit de oven) en een heerlijke Zuid- Afrikaanse chakalaka, groentenrelish erbij.
Vergeet je niet de superlamsjus erbij te zetten?
Geniet jou ete!
Lamsbout op z’n Zuid-Afrikaans
Zuid-Afrikaans lamsvleesgerecht
Ingrediënten
- 1 grote lamsbout met bot
- 2 eetlepels bloem glutenvrij
- peper en zout
- 2 uien fijngesneden
- 4 teentjes knoflook gehakt
- 3 tomaten in blokjes
- 3 chilipepers in stukjes
- 1 duim gember geraspt
- 2 theelepels kardamom
- 2 theelepels ketoembar (korianderzaad)
- 2 theelepels buchu (Zuid-Afrikaans kruidenpoeder)
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel bruine suiker
- 200 ml wildfond
- 1 scheutje azijn
- 1 s scheut zonnebloemolie
Instructies
- Wrijf het vlees in met peper en zout en bestrooi met bloem
- Braad goudbruin aan in olie in een braadpan (circa 5 minuten)
- Voeg ui, knoflook en gember toe en bak mee
- Doe daarna alle overige ingrediënten erbij en gaar het vlees in 75 minuten met deksel op de pan gaar stoven op laag vuur. Roer regelmatig
- Laat zonder deksel de jus nog 20 minuten indikken
- Haal het vlees uit de pan, zeef het vocht en geef de jus er part bij
Notities
Perfect, zo’n lamsgebraad. doet het heel goed tijdens je Paas Roast. Lekker met de familie aan tafel met een schaal voorjaarsvlees in het midden en lekkernijtjes erbij. Denk aan groenten uit de oven en een mooie relish (chakalaka).
Voor de chakalaka bak je 2 fijngesneden uien en 2 teentjes gesnipperde knoflook aan in wat olijfolie. Voeg 150 gram bloemkoolroosjes, 150 gram wortel , 1 grote tomaat en 1 rode paprika en 2 groene pepers (alle fijngesneden) 1 cm geraspte gember, 1 theelepel kerrie, 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels ketchup, een scheutje wijnazijn en 1 eetlepel bruine suiker toe en laat op zacht vuur 30 minuten stoven tot een relish.
Easter peasy, nietwaar?!
Easter peasy, nietwaar?!