En, zit je er klaar voor? Nee, niet voor de wedstrijd, maar voor de…
Poule à l’Orange!
Met dit kipgerecht haal je de finale van elk toernooi. Hier scoor je punten mee. Of je het nu inzet als sjieke snack of warme maaltijd, de gefrituurde kipstukjes en de smaakvolle sinaasappelsaus vormen een ‘winning team’!
EK-Poule à l’Orange
Kipstukjes in oranjesaus
Ingrediënten
voor de kipstukjes
- 4 stuks kipboutfilet
- 100 gram bloem glutenvrij
- peper en zout
- 1 mespuntje chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 100 gram paneermeel glutenvrij
- 2 eieren
- zonnebloemolie
voor de sinaasappelsaus
- 2 sinaasappels schoongeboend
- 100 ml witte wijn
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 tl vadouvankruiden (bijv blikje Spices by Jonnie)
- 2 el suiker
- 1 el aardappelzetmeel
- 1 el chilisaus
Instructies
De voorbereiding
- Snijd de kipboutfiletlapjes elk in 6 stukjes
- Meng de bloem met peper, zout, chilipoeder en paprikapoeder
- Klop de eieren los
- Haal de kipstukjes eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en als laatste door de paneermeel
De sinaasappelsaus
- Rasp 1 van de 2 sinaasappels en doe in een steelpan
- Pers alle sinaasappels uit en voeg toe aan de rasp, samen met de kruidnageltjes, het kaneelstokje en de vadouvan
- Giet de wijn erbij en breng het geheel aan de kook, laat 5 minuten inkoken
- Verwijder de kruidnageltjes en het kaneelstokje en voeg de suiker en chilisaus toe
- Laat nog 4 minuten inkoken
- Maak met lauw water en de aardappelzetmeel een papje en breng de saus hiermee op de juiste dikte
Het bakken
- Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een wok tot 180 graden
- Frituur de kipstukjes met 6 tegelijk in 5-6 minuten goudbruin en goed gaar
- Laat ze uitlekken op keukenpapier
En dan
- Leg de kipstukjes in een kom en meng met de warme sinaasappelsaus
- Schep het geheel op een presenteerschaal en steek er eventueel vlaggetjes in of geeft er een vorkje bij
Notities
Sjieke snack, hoor, voor bij de wedstrijd. Deze Oranjekippetjes zijn eenvoudig om te maken en doen het fantastisch op de borrelplank naast de kipsnackboutjes en kipballetjes van Wagenaar. Als hoofdgerecht met krieltjes en salade zijn ze ook heel erg lekker.
Een ijskoud biertje past er heel goed bij. Wil je flink uitpakken? Vul dan een kan met o,5 liter sinaasappelsap, 0,25 liter bruiswater, 2 flesjes crodino, 1 sinaasappel in partjes gesneden en een grote schep ijsklontjes.
Kijk, hier winnen we met zijn allen de wedstrijd mee!