Die Gerda, toch…
Wagenaars keukenprinses en hobbychef-kok draait haar hand er niet voor om
Zelfs in de zomer bij warm weer staat ze graag in haar keuken om manlief, familie of vrienden te verwennen.
Wij mochten haar recept van tamme eendenborstfilet met een zomerse bramensaus gebruiken op onze receptenpagina.
En daar zijn we maar wat blij mee. Want ook dit gerecht past heel goed in de glutenvrije, coeliaki proof keuken.
Thanks Gerda, kom maar door met die heerlijke recepten van je!
Tamme eendenborstfilet met bramensaus
Ingrediënten
- 3 stuks tamme eendenborst canette
- 1 klontje roomboter
- peper en zeezout naar smaak
- 1 eetlepel verse dille
Voor de saus
- 1 sjalotje gesnipperd
- 5 cl rode wijn
- 2 eetlepels honing
- 10 cl gevogeltefond
- 150 gram verse bramen
- 1 blaadje laurier
- 1 klontje koude roomboter
Instructies
- Wrijf de filets in met zout en peper
- Bak ze 3 minuten op de huid in een hete koekenpan op hoog vuur
- Draai de warmtebron laag, giet het bakvocht af en bewaar dit voor de aardappeltjes
- Kook ondertussen de aardappelblokjes 3 minuten in ruim kokend water
- Bak de filets 5 minuten op matig vuur en draai ze om
- Bak ze 3 minuten op de vleeskant. Schep tijdens het bakken het bakvocht over het vlees (arroseren)
- Haal de filets uit de koekenpan en laat ze onder alufolie rusten
- Leg de gekookte aardappeltjes in een ovenschaal. Besprenkel ze met grof zeezout en verse dille. Giet het eendenvet erover en bak ze 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven
De bramensaus
- Maak ondertussen de saus. Giet de helft van het braadvocht af en voeg bij het andere braadvocht
- Bak het gesnipperde sjalotje 2 minuten in het eendenvet
- Voeg rode wijn, gevogeltefond, honing suiker en laurier toe
- Laat 3 minuten inkoken en zeef de jus
- Doe de bramen erbij en laat nog 3 minuten koken. check of de bramen beetgaar zijn
- Voeg het klontje roomboter toe aan de saus zodat die mooi gaat glimmen en nog een beetje bindt (monteren)
En dan
- Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken (tranches)
- Schep de saus over 4 borden, verdeel de plakjes in 4 porties en leg naast de saus
- Geef de aardappeltjes er apart bij
Notities
Het 100% glutenvrije recept hebben we van Wagenaars keukenprinses Gerda gekregen. Het is een van haar favoriete gerechten.
De bramensaus is een echte aanvulling op het toch al zo lekkere, malse eendenvlees.
De nieuwe aardappeltjes maken het gerecht echt af. Zie je jullie al zitten, in de avondzon, op je terras in de tuin?
Met een riante bel licht gekoelde Australische Shiraz erbij. Volmaakt!