Gebraden duif op hete bliksem
een herfstgerecht met in zijn geheel gebraden duif op herfststamppotje
Ingrediënten
- 4 wilde duiven
- 5 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 15 jeneverbessen gekneusd
- 100 gram roomboter
- 20 ml cognac
- peper en zout
- 3 frisse appels elstar of jonagold
- 1 kaneelstokje
- 800 gram aardappelen geschild
- 1 scheutje melk
Instructies
- verwarm de oven voor op 160 graden
- wrijf de duiven aan de binnen- en buitenkant in met zout en peper
- stop laurier, tijm, rozemarijn en gekneusde jeneverbessen in de buikjes
- doe de boter in een koekenpan, laat zachtjes uitbruisen en braad de duiven in 6-8 minuten goudbruin; keer regelmatig om in de pan
- leg ze in een braadslee en gaar ze 6 minuten in de oven; bewaar het braadvocht
- haal ze uit de oven, leg ze op een bord, dek af met alufolie en laat ze op een warme plek rusten
De jus
- voeg het braadvocht uit de koekenpan en braadslee bij elkaar in een steelpan
- doe de cognac erbij en laat 5 minuten inkoken
- voeg slagroom toe en laat 2 minuten doorkoken
- breng op smaak met peper en zout
hete bliksem
- De hete bliksem kun je van tevoren maken zodat de smaken lekker mengen en je je handen vrij hebt voor het serieuze werk
- schil de appels, snijd in blokjes en stoof ze zachtjes met een glas witte wijn, een blaadje laurier, 3 gekneusde jeneverbesjes en een kaneelstokje in 20 minuten gaar
- maak een puree van gekookte aardappelen met een scheutje melk, roomboter, nootmuskaat en zout
- meng de appelblokjes met de aardappelpuree
Notities
Schep een volle groentenlepel hete bliksem in een steekring, strijk glad en verwijder de ring. Leg een gebraden duif erop en schep de jus eromheen. Herhaal dit met de 3 andere borden
Voilà een masterpiece op je bord! Het vlees is nog mooi sappig. De hete bliksem zorgt voor een verrassend fris effect. En de jus is lekker romig.
Dit gerecht creëert een mooie overgang van het zachte najaar naar de echte herfst.
Voilà een masterpiece op je bord! Het vlees is nog mooi sappig. De hete bliksem zorgt voor een verrassend fris effect. En de jus is lekker romig.
Dit gerecht creëert een mooie overgang van het zachte najaar naar de echte herfst.